“ANNE OLMA YAŞI ARTTIKÇA ÇOCUĞUN DOWN SENDROMLU OLMA İHTİMALİ DE ARTIYOR”
NEÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Akça, Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’ın periyodik olarak gerçekleştirdiği aile seminerlerinin Mayıs ayı konuğu oldu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Nail Güner, DOSD Meram Dernek Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, down sendromlu bireylerin aileleri ve üniversite öğrencilerinin katıldığı seminere down sendromu hakkında genel açıklamalarda bulunarak başlayan Prof. Dr. Akça, katılımcıları tedavi süreçleri hakkında bilgilendirdi. Anne olma yaşının ilerledikçe down sendromu ihtimalinin de arttığını belirten Prof. Dr. Akça, 20 yaşındaki bir annenin çocuğunun down sendromlu olma ihtimali 2 binde 1 iken, 49 yaşındaki bir anne için bu ihtimalin 10’da 1’e bire kadar yükseldiğine dikkat çekti.
“DOWN SENDROMLU BİREYLER, HER DÖNEMDE YAŞITLARINDAN GERİ KALIYOR”
Down sendromu tanısının nasıl konduğuna dair bilgilendirmelerde de bulunan Prof. Dr. Ömer Faruk Akça, bu noktada pek çok yöntem uygulandığından söz etti ve uygulamaların detaylarını anlattı. Down sendromlu çocuklarda görülen zihinsel ve bedensel gelişim geriliğinin detaylarını anlatan Prof. Dr. Akça, ayrıca şu görüşlere yer verdi; “Down sendromlu çocuklar ve bireyler her dönemlerinde yaşıtlarından geri kalıyorlar. ‘Dikkat eksikliği, otizm, hiperaktivite, depresyon, davranış problemleri, demas’ gibi psikiyatrik problemlerde normal insanlardan daha sık görülüyor.” Ailelerin en çok endişe ettikleri konulardan birinin ilaç kullanımı olduğunu belirten Prof. Dr. Akça, bu endişeleri giderecek bilgilendirmelerde bulundu.
PROF. DR. AKÇA; “DOSD, DOWN SENDROMLULAR VE AİLELER İÇİN ÇOK KIYMETLİ HİZMETLER VERİYOR”
Seminerinde Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’ın şehir ve özel bireyler için çok güzel ve önemli bir hizmet olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Ömer Faruk Akça, konuşmasını şöyle sürdürdü; “DOSD’u ilk öğrendiğimde çok hoşuma gitti. Down sendromlu çocuklarımızın, gençlerimizin ve bireylerimizin böyle bir merkeze sahip olması, burada böyle programların yapılması, böyle imkanlarının olması çok çok önemli. Programlarını ben de yakından takip ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Seminerin sonunda Dernek Başkanı Munlafalıoğlu günün anısına Prof. Dr. Akşa’ya plaket takdim etti.